Wat is praktijk speuren?

 Bij praktijk speuren werkt een hond, samen met een geleider (handler) een menselijk spoor uit. Daarbij leert de hond de specifieke geur van een (vermist) persoon te volgen en de geur van anderen te negeren. Het is een concentratie spel voor je hond. De vermiste persoon loopt een bepaalde route en verstopt zich aan het eind van het gelopen spoor. Het speuren gebeurt met een lange lijn, de hond is dus niet los. Voordat het speuren begint krijgt de hond van de handler de geur van de vermiste aangeboden in de vorm van een stukje stof. De hond ruikt er goed aan en gaat van start. Nu is het de uitdaging om het juiste spoor te blijven volgen. U (de handler) gaat ook aan de slag, met het observeren van en interpreteren van de lichaamstaal van uw hond.

Het speuren begint eenvoudig met een kort spoor en wordt telkens een klein beetje moeilijker. De trainingen vinden plaats in de vrije natuur bos en heide. Alle speurtrainingen worden individueel gegeven en duren een uur.  Na het speuren worden de sporen geëvalueerd en daar wordt de volgende training weer op gebaseerd. De concentratie en doorzettingsvermogen van de hond wordt op deze manier steeds groter, uw hond blijft fysiek als geestelijk uitgedaagd.

Om te kunnen praktijk speuren worden er geen specifieke eisen aan de hond gesteld, elke hond heeft een neus en kan dus speuren. Dit kan een beagle, poedel of teckel zijn, en elk ander ras of combinatie van rassen. Ook kunnen honden van alle leeftijden starten met speuren, bij alle trainingen wordt rekening gehouden met de conditie van baas en hond! Bij het speuren wordt er totaal geen druk of dwang op de hond uitgeoefend.

Speuren gebeurt met een speurtuig en een lange lijn, deze kunt u naar verloop van tijd zelf aanschaffen. In het begin kunnen de materialen worden geleend. De hond heeft verder een normale halsband om. Vergeet niet om vers water mee te nemen en wat lekkers als beloning, voor uw harde werker!

 

 Speciale speurtraining voor kinderen en jongeren.

Speciale trainingen voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar waarbij sprake is van ADHD,PDD-NOS, Asperger etc.

Samen met mijn gecertificeerde psychosociale hond Guus of eventueel uw eigen hond kunnen er speurtrainingen worden gegeven voor de bovengenoemde doelgroep. Ik heb tijdens mijn loopbaan gewerkt als intern begeleider en pedagoog/psycholoog met kinderen in verschillende leeftijden. Graag wil ik kinderen laten ontdekken hoe leuk het is om samen met de hond hun mogelijkheden te ontdekken en om op hun eigen wijze problemen te overwinnen. De kinderen leren nieuwe vaardigheden die ze inzetten in hun dagelijks leven. 

 

De eerste kennismakingtraining is gratis, voor de speciale speur les is er een intake gesprek. Gaat u verder met het speuren dan  ontvangt u een informatie pakket over de speurtrainingen en opbouw van de trainingen.


Prijs van een training zijn 15 euro voor een uur individuele les.

Voor de speciale speurlessen worden specifieke afspraken gemaakt.